O le a se mea e te iloa e uiga i le nofoa matai i fale gaosi meafale?

E masani ona fesiligia e le au mamanu teuteu malu se fesili, afai e te manaʻo e sui se meafale i totonu o le potu, o le a suia ai le siosiomaga atoa o le potu, o le a le mea e tatau ona filifili e sui?

 

O le tali e masani lava o le "nofoa".

 

O le aso la o le a tatou aʻoaʻo ai po o le a le nofoa matai masani i le talafaasolopito ~

 

1. Nofoa Wassily

 

Faia: Marcel Breuer
Tausaga mamanu: 1925

O le Nofoa Wassily, na faia i le 1925, na mamanuina e le lauiloa Hungarian designer Marcel Breuer.O le nofoa pou muamua lea a Breuer, ma o le nofoa pou muamua foi lea i le lalolagi.

O le nofoa o Wassily e mama ma matagofie i foliga, faigofie i le fausaga ma e matua lelei le faatinoga.Faʻatasi ai ma le malosi o le lanu matagofie o le masini, o le faʻavaa autu e faia e ala i le uelo, lea e sili atu ai le mamanu o se masini.Aemaise lava, o le fusi o loʻo faʻaaogaina e pei o le lima, lea e tutusa lelei lava ma le faʻamalo i luga o le masini.O le pito i tua o loʻo faʻapipiʻiina i luga o se laina faʻalava, lea e faʻaopoopoina ai se lagona o le gaioiga i luga o le masini.

O le nofoa Wassily, na fa'aosofia e le uila e ta'ua o Adler, o le ulua'i fa'amaumauga o mamanu o nofoa pou i le lalolagi, i le fa'aaloalo i le matai o ata fa'apitoa Wassily.Kandinsky, le faiaoga o Marshall, na faaigoa le nofoa o le nofoa Wassily.Ua ta'ua le nofoa Wassily o le fa'ailoga o le nofoa fa'alava uamea i le seneturi lona 20, o meaafale fa'aonapo nei paionia.O lenei ituaiga meaafale fou na vave ona sosolo le lalolagi.

 

1.Chandigarh nofoa

 

Faia: Pierre Jeanneret
Tausaga mamanu: tusa o le 1955

O le nofoa Chandigarh o le nofoa pito sili ona puʻeina i tausaga talu ai nei.O lona igoa e sau mai se aai fou utopian i Initia.E tusa o le 1955, na talosagaina ai e Le Corbusier le tusitala Suetena lauiloa o Pierre Gennaray e fesoasoani i le fausiaina o Chandigarh City i Initia, ma talosagaina foi e mamanuina se nofoa mo tagata faigaluega lautele i fale o le malo.

O le mea e faanoanoa ai, o le nofoa o Chandigarh na tele lava ina lafoaia ona o tagata o le atunuu e sili ona fiafia i mamanu faʻaonapo nei.Ua tuulafoaiina i mauga i le aai atoa, e masani ona faatau atu e pei o ni otaota i ni nai rupee.

I le 1999, o le nofoa o Chandigarh e sefulu tausaga le umi, lea na faʻasalaina i le oti, na vaʻaia ai le suiga tele o lona manuia.Ua faatauina e se alii faipisinisi Farani se numera tele o nofoa tuufua ma toe faaleleia mo le faatau atu.O le mafuaaga lena ua toe foi ai le nofoa Chandigal i le ata.

Mulimuli ane, na fa'aaoga e Cassina, o se fa'ailoga meaafale ta'uta'ua a Italia, le tu'ufa'atasiga tutusa o le teak ma le vine e toe lolomi ai le Nofoa Chandigarh ma fa'aigoaina 051 Capitol Complex Office Chair.

I aso nei, o nofoa Chandigarh e sili ona sailia e le au aoina, tagata mamanu ma meaafale, ma ua avea ma se tasi o mea masani i le tele o mamanu ma le manaia o fale.

 

1. Nofoa Barcelona

 

Faia: Ludwig Mies van der Rohe
Tausaga mamanu: 1929

 

O le nofoa lauiloa a Barcelona na fausia i le 1929 e le matai Siamani o Mies van der Rohe, o se faʻataʻitaʻiga o meaafale faʻaonaponei, e manatu o se tasi o nofoa sili ona lauiloa o le seneturi lona luasefulu, ma ua aoina e le tele o falemataaga o le lalolagi.

O le nofoa o Barcelona na mamanuina e Mies faapitoa mo le faapaologa Siamani i le 1929 Barcelona Exposition, lea na tuʻuina atu foʻi o se meaalofa faʻapolokiki mai Siamani i le Tupu ma le Masiofo o Sepania na o mai e faʻauluina le sauniga.

O le fausaga autu o le nofoa o Barcelona o le paʻu paʻu moni lea e lagolagoina e le faʻavaa uʻamea uʻamea, o loʻo i ai se fausaga matagofie ma laina lamolemole.I lena taimi, o le nofoa o Barcelona na mamanuina e Mies o le lima, o lona mamanu na mafua ai se lagona sili i lena taimi.O lenei nofoa foi o loʻo i totonu o le aoina o le tele o falemataʻaga.

 

3. Nofoa fuamoa

 

Faia: Arne Jacobsen
Tausaga mamanu: 1958

O le nofoa fuamoa, na mamanuina e Jacobson i le 1958. Mai lena taimi, na avea ma faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga o mamanu fale Tenimaka.O le nofoa fuamoa na faʻatulagaina mo le lobby ma le faʻafeiloaʻiga o le Royal Hotel Copenhagen, ma e mafai lava ona vaʻaia i le potu faʻapitoa 606.

O le nofoa fuamoa, ua fa'aigoaina ona o lona foliga tutusa ma atigi fuamoa lamolemole, malepe, o se suiga fo'i lea o le nofoa fa'a Georgian, fa'atasi ai ma se tulaga fa'avaomalo fa'avaomalo.

O le nofoa fuamoa e iai lona foliga uiga ese e maua ai se avanoa e le faʻalavelaveina mo le tagata faʻaoga - lelei mo le taoto i lalo pe faʻatali, pei o le fale.O le Nofoa fuamoa ua mamanuina e tusa ai ma le inisinia o le tino o le tagata, o le tagata e nofo lelei, matagofie ma faigofie.

 

1. Nofoa Taimane

 

Faia: Harry Bertoia
Tausaga mamanu: 1950

I le vaitau o le 1950, na mamanuina ai e le tagata vane ma le mamanu o Harry Bertoia meaafale na faia i le Iunaite Setete.O le sili ona manuia o nei mamanu o le nofoa taimane.O le nofoa taimane o le nofoa muamua lea na faia i le u'amea u'amea, ona o le foliga e fiafia i taimane ua faaigoa.E sili atu ona pei o se faʻatagata, o se galuega o faatufugaga, e le gata i mea faitino ma foliga, ae faʻapea foʻi i le faiga.

Na faʻaaogaina e le tagata mamanu o se faʻatagata faʻaonapo nei.Fai mai Betoia Bertoia, “A e tilotilo atu i nofoa, ua na o le ea, e pei o faatagata ua fefiloi ma le avanoa atoa”.E tusa lava po o fea e tuʻu ai, e mafai ona faʻamamafaina lelei le manatu o le avanoa.

 

O le mea moni, e faitau selau nofoa fa'atonu.O le asō ua na'o tatou fa'asoa muamua nei nofoa fa'atonu e 5.Faamoemoe o le ae fiafia i nei nofoa.


Taimi meli: Nov-02-2022