Evolution of the office chair in the 20th century

E ui lava sa i ai le tele o nofoa faʻapitoa faʻapitoa i ofisa i le amataga o le 20th seneturi, ae o se tulaga maualalo mo le ergonomic design.Mo se faʻataʻitaʻiga, o Frank Lloyd Wright, na ia faia le tele o nofoa mataʻina, ae pei o isi tagata mamanu, sa sili atu lona fiafia i le teuteuga o nofoa nai lo le ergonomics.I nisi tulaga, sa ia manatu mamafa i gaoioiga a tagata.O le nofoa o le 1904 Larkin Building na mamanuina mo le au lomitusi.A punou i luma le lomitusi, e faapena foi le nofoa.

1

Ona o le le lelei o le mautu o le nofoa, lea na taʻua mulimuli ane o le "nofoa e pule i le ola", na puipuia ai e Wright lana mamanu, ma fai mai e manaʻomia lou nofo lelei.

O le nofoa na ia faia mo le taʻitaʻifono o le kamupani e mafai ona fesuiaʻi ma fetuunai lona maualuga, na manatu o se tasi o nofoa ofisa sili.O le nofoa, o loʻo i le Metropolitan Museum of Art i le taimi nei.

2

I le vaitau o le 1920, o le manatu o le nofonofo lelei e paie ai tagata sa masani ona nonofo tagata faigaluega i fale gaosimea i luga o nofoa e aunoa ma ni tua.I lena taimi, sa faʻateleina faʻasea e uiga i le faʻaitiitia o le gaosiga ma faʻamaʻi o tagata faigaluega, aemaise lava i fafine faigaluega.O lea la, o le kamupani Tan-Sad na tuʻuina i luga o le maketi se nofoa e mafai ona fetuunai le maualuga o le pito i tua.

3

Na faasolosolo malie ona lauiloa le Ergonomics i lenei taimi i le 1950s ma le 1960s, ae ui i lea, o le faaupuga na aliaʻe mai i le 100 tausaga na muamua atu ma e leʻi oʻo mai i luma seia oʻo i le Taua Lona Lua a le Lalolagi.Ua faaalia i suʻesuʻega ina ua uma le Taua Lona Lua a le Lalolagi, o le tele o galuega e manaʻomia ai ona matou nonofo.O le nofoa MAA i le 1958, na mamanuina e Herman Miller designer George Nelson, o se mea fou i lona tua ma lona fa'avae fa'asaga tuto'atasi, ma fatuina ai se aafiaga fou mo le tino o le tagata i le galuega.

4

I le 1970s, na fiafia tagata faʻatau pisinisi i mataupu faʻavae ergonomic.E lua tusi iloga Amerika: Henry Dreyfuss's "Measure of Man" ma Niels Diffrient's "Humanscale" o loʻo faʻaalia ai le lavelave o ergonomics.

O Rani Lueder, o se ergonomist o loʻo mulimuli i le nofoa mo le tele o tausaga, e talitonu o tusitala o tusi e lua e faʻafaigofie i nisi o auala, ae o nei taʻiala faʻafaigofie e fesoasoani i le atinaʻeina o le nofoa.Devenritter ma tagata mamanu Wolfgang Mueller ma William Stumpf, aʻo faʻatinoina nei suʻesuʻega, na faia le auala e faʻaogaina ai le polyurethane foam e lagolago ai le tino.

5

I le 1974, na talosagaina ai e le kamupani gaosi oloa faʻaonapo nei Herman Miller Stumpf e faʻaaoga lana suʻesuʻega e mamanuina ai se nofoa ofisa.O le taunuuga o lenei galulue faatasi o le Ergon Chair, na tatala muamua i le 1976. E ui lava e le ioe tagata tomai faapitoa i le ergonomics i le nofoa, latou te le ioe ua aumaia ergonomics i le toatele.

6

O le nofoa o Ergon o se suiga i tulaga o inisinia, ae e le manaia.Mai le 1974 i le 1976, na mamanuina ai e Emilio Ambasz ma GiancarloPiretti le "Nofoa Nofo", lea e tuʻufaʻatasia ai inisinia ma mea faʻalelei ma e foliga mai o se galuega taulima.

7

I le 1980, o galuega a le ofisa o le vaega sili ona televave o le maketi o galuega a Amerika.I lena tausaga, na maua ai e le au tusitala Norwegian Peter Opsvik ma Svein Gusrud se isi fofo mo le tiga i tua, nofo umi o le kesi ma isi faʻafitauli o le soifua maloloina: Aua le nofo, tootuli.

O le nofoa o le Norwegian Balans G, lea e lafoa'i le tulaga masani o le saofai taumatau, e fa'aogaina le Angle i luma.E lei manuia lava le nofoa o Balans G.Fa'ata'ita'i fa'aa'oa'o fa'ato'a gaosia nei nofoa e aunoa ma le manatu mamafa i le mamanu, e ta'ita'i atu ai i le fa'agasologa faifaipea o fa'asea e uiga i le tiga o tulivae ma isi fa'afitauli.

8

A o avea komepiuta ma vaega taua o ofisa i le 1980s, na tulaʻi mai lipoti o manuaga e fesoʻotaʻi ma komepiuta, ma le tele o mamanu nofoa ergonomic na faʻatagaina mo le tele o tu.I le 1985, na mamanuina ai e Jerome Congleton le nofoa Pos, lea na ia faamatalaina o le natura ma le leai o se kalave, ma sa suʻesuʻeina foi e le NASA.

9

I le 1994, na mamanuina ai e le au mamanu a Herman Miller Williams Stumpf ma Donald Chadwick le Allen Chair, masalo na o le pau lea o le nofoa ofisa ergonomic e iloa e le lalolagi i fafo.O le mea fou e uiga i le nofoa o le lagolagoina o le lumbar spine, ma se aluga faʻapipiʻi faʻapipiʻi i le pito i tua e mafai ona sui ma le tino e faʻafetaui i tulaga eseese, pe faʻanofo e talanoa i luga o le telefoni pe faʻalagolago i luma e taina.

10

E i ai lava se tagata mamanu e onā i le taimi o suʻesuʻega, taamilo solo, ma feanu i foliga o le lalolagi.I le 1995, na o le tasi le tausaga talu ona tulaʻi mai le nofoa Allen, na faʻateteleina e Donald Judd, lea na taʻua e Jenny Pinter o se tusiata ma se vane vane, le pito i tua ma faʻateleina le faʻaogaina o le nofoa e fai ai se nofoa saʻo, pei o le pusa.Ina ua fesiligia e uiga i lona mafanafana, sa ia finau e faapea "o nofoa saʻo e sili ona lelei mo 'ai ma tusitusi."

Talu mai le fa'alauiloaina o le Nofoa Allen, e tele nofoa mata'ina.I le taimi le tumau, o le upu ergonomics ua leai se uiga ona o loʻo tele ma sili atu suʻesuʻega nai lo se isi lava taimi muamua, ae e leai lava se faʻataʻitaʻiga mo le iloa pe o se nofoa e ergonomic.


Taimi meli: Iuni-16-2023